Individualitet

Det är läskigt hur fort barnen ska växa upp idag. Att man bortfärdar mycket med "jamen de förstår så mycket mer än vad vi tror"....
Och JO DET GÖR DOM! Absolut. Men. HUR MYCKET? Egentligen?


Förstår små barn VERKLIGEN innebörden med ett vapen? Förstår dom verkligen konsekvenserna av att säga "Jag ska döda dig"? Och hur?
Jag vill inte aktivt köpa hjälpmedel för att godkänna våld, för det är vad vapen används till. Samma sak när hon blir äldre och vill att jag ska köpa ut. Aldrig i livet. Sen om ungjäveln ändå tjyvröker i skolan eller får cider av en kompis - det spelar ingen roll. Jag tänker inte ge henne hjälpmedel till att göra sånt hon inte förstår sig på eller kan hantera.


Smink är en annan såndär laddad grej.... NÄR ska barnen/ungdomarna få börja använda smink? Är en 4åring stor nog att få låna mammas smink? Och varför ska h*n det? Vart går gränsen för att låta barnet göra som ens föräldrar?
Om ett barn ska få leka vuxenlekar - vad är det för åldersgräns på det? Finns det ens åldersgränser för sånt eller ska vi se på individualiteten?

Jag har så svårt för det här med att hon vill göra som mig. Ja det är klart hon vill det. Men varför ska hon få det? Hon är ju ett barn och barn behöver inte få som dom vill, göra som dom vill eller äta det som dom vill. Jag är vuxen och förstår vad för konsekvenser mina handlingar har. Jag är vuxen och vet vad jag sänder ut för signaler med de kläder jag bär och de saker jag gör. Jag är vuxen och får därför göra saker som min dotter inte får.

Fortsätt diskutera! Vi kan alla lära oss något. :)

Kommentarer
Postat av: Catarina Sjöqvist

Jag håller med dig om att barn inte ska få göra allt som dom vill eller allt som vi vuxna gör. Det jag däremot reagerar på i denna diskussion är att det många gånger verkar som om du väljer åt henne. Och du väljer utefter dina åsikter. Vilket egentligen inte är alls konstigt. Man är den man är med dom åsikter man har. Och du är hennes mamma. Någon måste ju ta besluten.

MEN, om hon hela tiden präglas utav dina åsikter....och du är...utan att vara elak eller spydig, ganska stark i dina åsikter.

Hur ska hon då bli individuell. Hur ska hon då få utrymme att skapa sin egen person med egna åsikter? Nu är hon säkert för liten för många saker, men den dagen hon är stor nog. Om hon banar iväg och får en åsikt som inte liknar din, hur låter du då henne få utrymme för det? Jag frågar för att det helt enkelt är spännande att prata om.



Förstår du vart jag leder.



I viss mån måste man ju låta barnen ta sina egna beslut, på den nivån dom ha förmåga. Så att dom också får chansen att bilda sin egen uppfattning.





Nej, små barn förstår inte alls innebörden av en massa saker. Men tror du verkligen att man förhindrar en disrespekt för exempelvis vapen genom ett förbud att leka med dem. Jag tror inte det är så enkelt.





2011-04-28 @ 06:46:46
Postat av: Jocke

Måste bara lägga mig i lite :) Visst har Angelica starka åsikter, vilket inte är negativt så länge det handlar om hälsosamma saker.



Nu till det jag vill säga, vi är två stycken här hemma som ansvarar för Aimees uppfostran. Jag och Angelica delar inte alltid åsikter utan då blir det en kompromiss, vilket leder till att Aimee får ta del av två världar. Som förhoppningsvis blir en bra blandning tillslut!

2011-04-28 @ 12:03:11
Postat av: Angelica

Catarina Klart vi ska diskutera! Me likie :) Och det är klart vi tycker olika på vissa saker, det brukar ju de flesta av oss göra och det är då jag tycker det blir intressant! Jag känner att jag kan lära mig något och utvecklas.



För att svara på några av "frågorna" - Jag tror inte att Aimee kommer präglas mer av mina åsikter än vad din Musse kommer pläglas av dina om jag ska vara ärlig. Alla barn tar efter sina föräldrar, syskon, annan släkt, vänner, fröknar och liknande. Hon är och kommer förbli en egen individ med många egenskaper och egenheter, utan mina åsikter.



Sen tycker jag det är så kul när jag får höra att jag har "starka" åsikter, så måste först komma med en liten motfråga ;) Vad är mina starka åsikter och vad gör som starka, jämfört med andras?

Det jag skriver här i bloggen en en liiiten liiiten nypa av allt som sker i våra liv, mina åsikter och intressen. Tycker personligen inte mina åsikter är viktigare, starkare eller annorlundare än andras.



Jag kan lova att hon kommer inte hålla med mig i alla mina åsikter när hon växer upp, men jag kommer inte älska henne mindre för det. När hon blir tillräckligt stor att göra större beslut vad gäller hennes liv, så kommer hon självklart få ta dessa. Beroende på vad det handlar om och hennes ålder och förståelse såklart.



Jag är emot våld och eftersom att vapen endast används för att utföra våldshandlingar - så är jag emot vapen. Jag kommer lätt kunna motivera ett NEJ till att leka att pinnar är gevär, men hur ska jag kunna säga nej till krigslekar och liknande om jag går ut och köper verktyg till den sortens lek? Jag kan inte ge henne en boll, men inte låta henne sparka på den.

Förbud är inget fel. Om vi inte har förbud på vissa saker för våra barn, hur ska de då förstå förbud när de blir vuxna? Vi vuxna får inte leka med vapen, så varför ska barn få göra det?

Förstår du mina tankar?

2011-04-28 @ 15:28:30
URL: http://aimeesmom.blogg.se/
Postat av: Catarina Sjöqvist

Med starka åsikter menar jag nog mer att du är ganska stark i ditt sätt att uttrycka dem. Kan man säga så?! Förstår du vad jag menar.

Det handlar inte om att dina åsikter på något vis skulle vara mer extrema än andras alltså.

Jag har aldrig suttit i en muntlig diskussion med dig, men min känsla säger mig att du är "den där" som slår näven i bordet och markerar tydligt med både ord och gest vad du anser. Vilket absolut inte är fel. MEN, jag tror att många människor ganska lätt kan känna sig överkörda. Om man inte själv är så!!!



Och det är just det jag grundar min frågeställning huruvida din lilltös får utrymme för sin egen uppfattning när du är så tuff i ditt uttryck. Ja, jag tycker nog att du är tuff i bland...kanske inte alltid så ödmjuk i ditt sätt att uttrycka. Osmidig.



Jag gillar dig ankan så ta det jag säger rätt. Jag menar ingenting illa. Jag är ganska rak på sak och tuff jag också. Jag trampar ganska lätt människor på tårna och är mer ofta än sällan rättfram och ärlig i vad jag säger. Något jag säkert utvecklat i mitt ledarskap på jobbet. Men jag har lärt mig att bli mer lyhörd och att därefter forma mina uttryck på ett sätt som inte uppfattas som spydigt, nedvärderande eller vad det nu annars skulle kunna uppfattas som.



Musse kommer säkert ta till sig vissa saker som jag möjligen utstrålar. Men vet du vad. När jag står inför ett val där Musse är delaktig så frågar jag ALLTID, vad tycker du? Ibland förstår han precis vart jag vill komma och uttrycker på sitt sätt en känsla av egen vilja och eget tycke. Ibland förstår han inte alls. Men, på så vis tycker jag att jag ger honom mer möjlighet till att vara sin egen person.



Jag gillar inte uttrycket förbud. Förbud tror jag leder till revolt. Däremot kan man markera på andra sätt vad man får och inte får göra. Utan att kalla det ett förbud.



Vi kan ta Musses mjukdjur som exempel. I början vanvårdade han dom där stackars djuren. Istället för att säga NEJ, detta är inte ok, så plåstrade jag om dom där stackars djuren. La dom i sängen för vila. Gick med dom till doktorn. Förklarade för honom att dom blev super ledsna när Musse gjorde så. Att dom tyckte han var elak som gjorde så. Och vet du vad, dom där djuren är i dag hans bästa vänner och han vårdar dom ömt. Men jag sa aldrig NEJ. På samma sätt behandlar han sina kompisar på Dagis. Vad jag vill poängtera är att det finns så många andra sätt än förbud att uppfostra och lära.





2011-04-28 @ 21:01:01
URL: http://catarinasjoqvist.blogg.se/
Postat av: Angelica

Det är så kul att läsa vad du skriver, för vi är väldigt lika. Och vet du vad. Det låter säkert jättehårt här i bloggen, men det är ju också svårt att skriva sina åsikter utan att andra läser dom på "sitt sätt".

Jag är inte en sån som skriker och gormar åt folk, har sällan diskussioner med andra IRL om just dessa ämnen(BARN)som engagerar varje kotte på jorden. Tvärtom. Skulle snarare vara mer feg om detta sker....



Jag vågar självfallet säga vad jag tycker, stå för mina åsikter och ha argument för dom. Men jag är inte så "hård" som det verkar. haha Men har full förståelse för att andra kan tolka det så när man läser mina ord, som mer än ofta är just hårda.

Kanske skriver jag på ett sådant sätt för att få folk att läsa, tycka till och bli lika engagerade som jag. För jag är just det, engagerad :)



Jag har inte många förbud eller så här hemma, men just när det kommer till våld så är det totalstopp. Men vad andra tillåter/inte tillåter hemma hos sig, det gör mig ingenting.

Jag lovar att Aimee min har STOR talan, tar STOR plats och kommer ALLTID på första plats. Hon har OFTAST en åsikt i det mesta om vad hon ska ha på sig, leka med och göra. Och vi har en bra dialog och kommunikation här hemma om allt. Hon förstår, så som du beskriver med Musse, väldigt mycket - även om hon inte ens är två år ännu. Jag skulle aldrig köra över henne, om det inte gällde hennes hälsa eller liknande. Mitt uttryck här i bloggen må låta hårt, men jag hoppas det bara gäller när det kommer till mina diskussionsinlägg, för det är bara där jag "vill låta tuff" ;) Om du förstår vad jag menar.



Jag försöker vara ärlig och rak när jag skriver om mina åsikter, to bad om jag råkar trampa någon på tårna. Men jag måste juockså få uttrycka mina känslor och tankar utan att behöva tänka på andra hela tiden. Lite så känner jag. För om jag skulle börja linda in saker i bomull och hoppa över vissa av mina ståndpunkter så skulle ju en del av mig försvinna och då tas ju hela poängen bort med mina inlägg.



Puss på dig tjejen!! Nästan så vi borde styra upp en träff så vi kan gapa på varandra ;) haha

Men sluta inte diskutera med mig! :)

2011-04-28 @ 22:54:44
URL: http://aimeesmom.blogg.se/
Postat av: Catarina Sjöqvist

Du ska vara precis så som du är. Det man får räkna med när man är som vi, eftersom jag inte heller är den som lindar in och förskönar. Det är att folk kommer reagera och bli både förbannade och upprörda. Man får arbeta med att hitta en skön balans.



Det är hemskt frustrerande med människor som man vet har en åsikt men sitter tyst och inte uttrycker den. Jag blir galen på folk som går och gnäller till mig men när det väl kommer upp till diskussion då är man för feg för att stå för det. Jag blir toooookig.



Det är ändå superskönt att kunna diskutera med dig på ett sätt där man kan vara ärlig utan att bli osams. Det är sällsynt.

2011-04-30 @ 08:37:59
URL: http://catarinasjoqvist.blogg.se/
Postat av: Angelica

Catarina! Klart vi kan diskutera som vuxna, ärliga människor utan att bli osams! DET är ju vad jag är ute efter med mina diskussionsinlägg :) Men många känns bara omogna och som bittra människor som "minsann inte gör något fel" bla bla... (du förstår vad jag menar)



Jag VILL lära mig nya saker, ser saker från andras synvinklar och utvecklas. Det är ju omöjligt om jag bara säger vad jag tycker och That's it. Nej, jag vill skapa debatter där vi kan bejaka vår ståndpunkt och se på varför vi känner som vi känner, tycker som vi tycker och om vi kanske kan ändra på oss efter att fått ny fakta eller fler erfarenheter.



Synd bara att fler inte förstår det. Eller vågar sig på att gå in i en diskussion - inte bara lämna en spydig kommentar. ;)

2011-04-30 @ 09:39:44
URL: http://aimeesmom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu