Leksaker 2.0

Vi påverkar våra barn på ett sätt som gör att vi styr deras val i livet. Hur vi bemöter våra barn beroende på vad de leker med, är någonting som barnen tidigt märker och väljer därefter leksak efter vilken uppmärksamhet de vill ha.
Även om vi "tillåter" att våra barn leker med leksaker som är utanför de oskriva samhällslagarna för vad våra barn ska leka med utifrån sina kön - så betyder inte det att barnen automatiskt kommer välja dessa leksaker! Speciellt inte om vi inte ger samma typ av glada utrop eller entustiastiska rörelser till en flicka som leker med sin monstertruck som när hon leker mammapappabarn med sina dockor.


Det handlar om att tillföra, köpa hem nya leksaker som vidgar barnens vyer och utvecklar barnens lekar. SAMT ATT UPPMUNTRA och att VÄGLEDA. Det går inte låta ett mindre barn bara "välja själv". Hur ska ditt barn veta vad den tycker om att leka med eller vad den är bra på - om den inte får chansen att testa på?
Man måste vara med och engagera sig. Och jo, jag styr Aimee och hennes lek ibland. För att uppmuntra henne till att leka med alla olika leksaker som hon har för att hon ska kunna utveckla ett intresse för mer än en sak. :)
Dessutom så är jag ofta med i leken för att ge henne nya möjligheter genom att säga att spisen tillverkar cement, att dockan är en jätte som går på tågbanan eller att lejonet bor och leker med bondgårdsdjuren i duplot.



∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Jag har en stark tro på att våra barn ofta leker med det som de får mest uppmärksamhet för. Detsamma gäller val av kläder, färger, fritidsintressen och vänner. Barn märker nämligen snabbt(och i väldigt tidig ålder) vad de får mest(och bäst) uppmärksamhet för.
För flickor är det ofta utseende-relaterade leksaker, lekar och fritidsintressen = Det är vanligt att småflickor vill klä sig i just klänningar, ha rosett i håret och en handväska på armen, samtidigt som de leker med sina dockor som ska bli fina i håret eller liknande. Detta just för att de får och har fått glada utrop under hela sin uppväxt med att de är så sööööta och guuulliga.
"Nämen vad fiiiiin klännig du har på dig idag lilla söta rara du" Vi lär flickor att det är deras utseende som räknas, att det är viktigt att vara "fin".

På samma sätt som många "otyglade" småpojkar blivit uppmuntrade med att de är så tuffa, stora och starka - samtidigt som de fått batmangubbar, har kollat på spidermanfilmer och lekt ninja/karatekid. Eller kommit undan från bråk med ursäkter som "du vet hur dom är pojkarna, dom bara låtsasbråkar."



 
Jag har sagt det förut och säger det igen, om du uppmuntrar ditt barn till att tycka om en sak, ett lag, en färg, en maträtt etc - då är det svårt för barnet att själv göra valet att tycka om någonting annat när den blir äldre sen.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu