Snippan och Snoppen

Tänk vilket ståhej det kan bli från vissa när diskussioner kommer igång eller saker får uppmärksamhet i pressen - när det kommer till just "GENUS". Att ett litet ynka ord kan skapa sådana känslor att folk blir likt som galna! förr hette det "sunt förnuft" :)


Jag kan känna det lite som om dom som skriker högst "jävla genusmorsor som är galna i huvet" eller liknande, är även de som är mest rädda för att lära sig något eller tänka ett steg längre med sin uppfostran. Men rädda för vadå undrar jag? Att deras ungars kön ska ramla av?? 
Om du föder en pojke kommer sin son för alltid vara en pojke(om denne inte gör ett könsbyte men det är en annan situation) oavsett sonens klädval, kärleksval, intressen, favoritfilm, bästis eller färdigheter. Samma sak vad gäller en flicka.  


"Barn är elaka", säger man i förtret och rädsla över att barnet ska bli mobbad om den kommer med "fel" kläder till förskolan eller vill leka "fel" lekar beroende på sitt kön. Om barnet bryter mot traditionella könsroller....
NEJ! Barn är inte elaka, det är deras föräldrar som lär ut att vara elak och visa intolerans för andra och deras intressen. För om man uppfostrar sina barn att vara öppensinnade och respektera andras klädval, yrkesval och val i kärlek - då mobbar de inte andra barn!
Och om man uppfostrar och lär sina barn att vara starka och trygga i sig själva, då behöver de inte trycka ner andra barn.
Och det gör man lättast om man inte kommer med kommentarer som "man en sån tröja kan du väl inte ha! Du är ju en flicka" - för när du säger sånt så godkänner du även att ditt barn säger så till andra!


"Är det en pojke eller flicka?"
"Det är en AIMEE"



Att bryta av från gamla könsroller, att gå utanför ramarna och att tänka längre än näsan räcker betyder inte att man är galen. Det betyder att man vågar att stå upp för sina rättigheter som sträcker sig längre än samhällets normer. Det betyder att jag vill förändra och förbättra för mitt barn och hennes framtid.
Jag vill att Aimee ska få växa upp och vara kvinna i ett samhälle utan press på hur hon ska vara för att klassas som "en riktig kvinna". Att hon ska få bli respekterad som människa och för den hon är, inte för hennes snippa.

Idag är det inte lätt för varken pojkar eller flickor att växa upp till starka och egna individer då vi från dagen som de föds pressar in dom i en mall för hur de ska vara utifrån det kön som de fötts i. Då är det inte konstigt att vi sen har ungdomar och vuxna som växer upp i utanförskap då de har en känsla av att inte passa in i det som andra satt som norm!

För er som inte visste det finns det större och fler skillnader inom könen än mellan män och kvinnor!
Kommentarer
Postat av: Frida M

Skriver under på det!

2011-06-15 @ 22:09:46
URL: http://www.fridaochpricken.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu