Barns sexualitet

Igår såg vi med chock och tårar under ögonlocken på Uppdrag Granskning. Programmet handlade om paret Thomas och Jennie som anklagades för att sexuellt utnyttjat sina barn samt påbörjat en porrfilm med barnen. De har friats på alla punkter och fått tillbaka sina barn, och deras grannar och familj finns där för dom i vått och torrt då det står klart och tydligt att dom inte under några omständigheter har några onormala hemförhållanden. Detta är en process som började för över ett år sen fram tills i princip nu.


Jag äcklas i hela min kropp över hur det har gått till vid förhör med barnet, hur systern till mamman får för sig att anmäla till socialen samtidigt som hon bokar dom som barnvakter till sina egna barn och hur det är möjligt att man kan se på en film där två systrar kittlas och skrattar så de kiknar och säga att det är porr.


♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

En stor fråga i gårdagens program var hurvida föräldrarna kunde ha gjort klarare regler och liknande vid de insidenterna som uppstått.
Rätten bedömer att ”föräldrarna haft en bristande gränssättning i fråga om intimitet och integritet” och konstaterar att de inte lyckats ”vägleda” barnen.
Vad fan betyder det? HUR skulle dom ha gjort vid de två tillfällena som den äldsta dottern, nyfiket tagit på pappas snopp? Slagit henne? Skrivit upp regler på en tavla för henne? Jag anser att de gjorde rätt. Tog bort hennes händer. Det behöver inte göras till en stor sak. Det behöver inte skapas ett stort dramatiskt diskussionsunderlägg för hur man går vidare i saken, då det tillhör ett barns naturliga utveckling och nyfikenhet att utforska kroppar.


Jag kan lova att det finns inte en förälder på jorden som kan "vägleda" sina barn att inte vara nyfikna på människokroppen, på könsorgan(speciellt det motsatta), på sex, på vart bebisar kommer ifrån etc. Självklart säger man ifrån barn om de gör någonting olämpligt, men det är också viktigt att man är medveten om sina ordval, sitt kroppsspråk och hur man talar med barnet om dens sexualitet.
ALDRIG ska man hyscha, säga "usch!" eller liknande. Det kan skada barnets självbild och egna sexualitet i framtiden. Visst ska vi inte heller ignorera och låtsas som ingenting, men sen är det ju också svårt att "sätta en gräns i frågan om intimitet" innan ett barn kommer upp i den åldern att den börjar bli nyfiken. Det går inte heller bara sätta sig och prata med barnet om vad som komma skall och då får man inte ta på pappas snopp eller röra vid mammas bröst. Då man man ju räkna ut lätt vad barnet kommer prata om i skolan dagen efter.

Vet inte hur många gånger som Aimee nyfiket frågat Jocke "Ä dä då?" och pekat mot snoppen när dom badat tillsammans eller glatt klappat mig på bröstet och sagt "Mammas tuttar!" när jag burit henne i famnen. Är vi pedofiler? Utnyttjar vi vårt barn sexuellt?
Herregud.
Vart är samhället på väg när allt ska tolkas som sexigt? När allt som vi talar om kan innefatta sexualitet. När allt vi bär ska sexualiserar? När vi inte ens kan ta ett kort på våra nakna ungar utan att det ska ses som porr?
VARFÖR har vi blivit så insnöade på sex och allt som kommer med det?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu