TIPS på hur du främjar för fantasin

För att öka kreativiteten och barnets fantasi att leka utanför "satta" gränser - så bör man direkt plocka undan och slänga diverse kartonger och bildbeskrivningar från leksaker man köpt eller fått.

T.ex. Om ni tittar på kartongen nedanför så visar den EXAKT hur man ska ställa upp gubbarna och hur de olika bitarna ska sitta ihop för att det ska vara "rätt". Och när barn ser det så kopierar de ofta rakt av och vissa blir tom arga om någon ändrar på det som kartongen visat . Inte ens jag har tittat på kartongen(vi har nämnligen denna hemma) så jag visste inte att jag skulle sätta ihop det sådär... haha Så jag har inte heller omedvetet styrt henne till att bygga ihop huset rätt = vi har alla i familjen kunnat finna våra lösningar och använda vår fantasi i leken.




Aimee får nästan aldrig se förpackningarna för de leksaker hon har.



En annan sak att tänka på.....
Det gäller att man som förälder, som vet "hur man ska" leka med ett djur, "hur en bil ska" låta egentligen, "vad spisen ska" vara till för eller att dock inte kan flyga - INTE går in i leken och säger att "det går inte göra så". För i leken är allt möjligt. Och det är okej om duplot inte sätts ihop "som det ska". Det är också okej att olika leksaker blandas i lådor, hyllor och leken.

Tänk på att när ni som vuxna delar in barnens leksaker i olika högar och ner i lådor som organiserats upp med fina etiketter som beskriver innehållet i lådan - så tar ni bort möjligheter för barnet att blanda sina leksaker i leken. Ni visar att dockorna ligger i en låda, tågbanan och bilarna i en, kökstillbehör i en, bollar i en, papper i en etc, och då visar ni också att de ska skiljas åt och inte vara tillsammans.
Barn behöver inte ha det "snyggt och prydligt" eller organiserat i bokstavsordning. Och vi vuxna ska ju egentligen inte behöva ha barnens leksaker sorterade heller.
För vad spelar det för roll för oss?
Tror vi att det skadar om dockan badar i ugnen på spisen, istället för att ligga i docklådan?
Tror vi att det blir för jobbigt för barnet om tågbanan har blandats med djuren och plastmaten?





Dock ska jag erkänna att jag faller ner i gamla mönster och stereotypa mallar för hur saker och ting ska vara. Jag glömmer bort att stanna upp för att hinna tänka på hur Aimee vill ha det och hur Aimee behöver ha det i sitt rum. Men jag är medveten och jag jobbar för att ändra på mitt gamla tankesätt för genusmedvetenhet och pedagogik :)
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu