Egna val?

Jag blir lika förvånad över föräldrar som inbillar sig själva om att deras barn "får välja fritt".  Det är som om dom tror att ungarna är helt tappade i fastun och inte märker skillanden i uppmärksamhet de får av sina föräldrar, beroende på vilka klädesval de tar eller aktiviteter de utför.

* Ett BARN är inte tillräckligt utvecklad i huvudet för att förstå vad deras egna val ger för möjligheter/begränsningar i resten av livet. Det är ju knappt så att en vuxen kan se den kopplingen ibland.
* Ett BARN förstår dock att om den klär sig i vissa typer av kläder så blir den bemött på ett visst sätt, vilket leder till att barnet inte väljer andra typer av kläder för att inte behöva gå miste om de mest uppmuntrande leendena, härliga utrop och glädjetjut.
Men som sagt, den förstår inte att i resten av sitt långa liv så behövs det mer än komplimanger om ens utseende för att överleva. Att man ska inte bara efterstäva att se bra, för livet handlar om så mycket mer än så.

Och att kommer med försvar som att "men min femåring vill bara ha den här typen av kläder på sig".... ja, men hur kommer det sig att din femåring får ha egen bestämmanderätt över sin garderob?
Det är ett barn, dom kan inte bestämma vad som helst. Det är därför dom har föräldrar som ska guida dom genom livet tills dom blir stora nog att stå på egna ben.


Hur mycket får dina barn vara med och bestämma?


Ett litet tillägg:
Det är inte så lätt alla gånger heller för ett barn att "välja fritt" på ex kläder och leksaker, då samhället delat upp allt i tjejavdelning och killavdelning. Och eftersom att många vusna är duktiga på att säga saker som;
"Inte ska väl du ha en biiiil?? Du är ju en liten tjej."
"Men ska han verkligen få ha den där rosa tröjan? Han ser ut som en bög."
Kommentarer
Postat av: Ulrika

Du sa att Aimee har börjat 1 1/2års trotsa... Kom igen när du har en sexårstrotsande tjej hemma! Då handlar det inte längre om att välja sina fighter, och när man har bråkat om kläder i två timmar innan förskolan så väljer jag att förlora just den fighten! Det finns så mycket annat som är viktigare än just vilken färg det är på tröjan...

Kan tillägga att ca 75% av sexåringens kläder hänger nästan oanvända i garderoben ( i alla möjliga färger...)

Tycker självklart att barn ska behandlas som barn oavsett kön, men känner att den här hypade debatten om att ta bort det "flickiga" och att unisex ska vara mer åt det "pojkiga" hållet. Flickor kan klättra i träd i kjol, trust me jag har fått plocka ner Maya hundra ggr från klätterträd:)

Men alla väljer ju sin egen väg i uppfostran, men det är tråkigt när det blir smutskastning bland föräldrar... Det handlar ju i slutändan om att göra det som är bäst för våra barn, inte om vem som är bäst förälder...



Hoppas Aimee mår bättre idag<3 kram

2011-03-02 @ 06:02:50
Postat av: Frida

Håller med! Men det vet du ju vid det här laget! :-)



Hade alla barn fått ha alla färger på tröjan och inte behandlats olika så fine, då fanns det viktigare saker men nu är det ju inte så...



Och det handlar inte om att ta bort det "flickiga" det handlar ju om att tillåta det även för pojkarna. En flicka klädd i grabbiga kläder är ju lååångt mer accepterad än en pojke i flickiga kläder...

2011-03-02 @ 20:54:32
Postat av: Angelica

Nu handlade inte detta inlägg om smutskastning på andra föräldrar eller tävlande om vem som är bäst föräldrar.... Ber om ursäkt om det tolkats så.

Men att skriva "Du sa att Aimee har börjat 1 1/2års trotsa... Kom igen när du har en sexårstrotsande tjej hemma! " - då känns det ju som om du "kastar" på mig.

Hur Aimee kommer bli när hon kommer upp i den åldern, tar jag då. Jag kan bara tala för hur hon är idag och hur jag uppfattar att hon kanske kommer bli imorgon - och då ser jag inte framför mig att hon endast kommer vilja ha ex rosa prinsessklänningar och liknande :)



Och visst är det väl så att man KAN klättra i träd även om man har kjol, men det är inte lika lätt som när man har byxor och risken för att skada sig blir större med kjol.

Och genus handlar inte alls om att ta bort någonting. TVÄRTOM. Det handlar om att tillföra och ge allt av det goda till alla barn.

Alla barn ska få ha alla färger, kläder och leksaker utan att bli kallad för öknamn av både vuxna och barn. Alla barn ska få möjligheterna att få utveckla egenskaper och intressen oavsett det kön som de har. Tyvärr är det inte så idagens samhälle. Men vi jobbar på det. Genus och jämnställdhet är en del av det jobbet :)

2011-03-03 @ 02:44:09
URL: http://aimeesmom.blogg.se/
Postat av: Ulrika

Var inte meningen att det skulle uppfattas så, min kommentar var mest ett svar på varför barn får välja sina kläder själva.

Sexårstrotset är det VÄRSTA jag har varit med om, och för att inte få ett sammanbrott så väljer jag att förlora klädfighten.

Genusfrågan ska ju som du säger handla om att inte välja bort någonting, jag måste erkänna att jag inte är extremt insatt (förutom information från förskolan) Mina barns leksaker ligger blandat i deras rum,ligger en My Little Pony i Max rum så lägger vi inte den i Mayas rum.

Men jag har upplevt det som att vissa genusmedvetna mammor väljer medvetet bort "flickigare" leksaker och kläder till sina flickor... Ska inte barnen kunna ha både och? Varför är det helt ok att köpa en hellokitty tröja till en pojke men inte till en flicka?

Tycker självklart att det är idioti att det skiljer i på storlek på barnkläder i samma storlek och skulle aldrig köpa kläder till barnen som inte går att leka i!



Men som sagt, jag känner att det är viktigare att lära våra barn vad som är rätt och fel, att alla är lika värda oavsett kön,färg och sexuell läggning. Känner att det är viktigare att lära min son att lösa konflikter utan att slåss och att det är naturligt att visa känslor än att han ska ha rosa HelloKitty tröjor. Vill han sedan ha en rosa tröja, finns det ingen som är gladare än jag eftersom jag älskar rosa!

2011-03-03 @ 08:00:30
Postat av: Angelica

Det är lugnt Ulrika, men ville bara poängtera att alla är nog ganska duktiga på att "kasta paj" ;)

Jag minns när Aimee var runt 4månader och bara grät hela tiden... trodde jag skulle dö. Det värsta jag varit med om... TILLS nu när hon kommit in i det värsta trotset hittills, men lagom tills att det gått över så antar jag nästa "Värsta" trotsperiod kommer ;) haha



Vi ska väl vara glada över att de kommer in i sina perioder dock, så vi vet att de utvecklas som de ska! :)

Det är ju svårt att diskutera genus när man inte är så insatt, därför läste jag på - och fastnade! haha Nej, vi tar inte bort nåt från Aimee. Hon har alla typer av leksaker, likaså garderob.

2011-03-03 @ 17:55:25
URL: http://aimeesmom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu