Jul i vårt hus

Nu är det jul.
Här i vårt hus.
Julen har kommit hoppfallerallala :)


Skådespelare?

Nästa vecka bär det av mot huvudstaden igen. Nu är det dags för filminspelning :)
Ska bli riktigt kul att få vara med under produktionen av filmen som jag varit med o arbetat fram. Research, arbetsbeskrivningar och planering. Och ännu roligare att få med sig en kollega så man slipper åka själv.


Det är ett kul jobb jag har helt enkelt :)

Färger

Jag kan inte sluta älska barnkläder som är färgglada och som gärna resulterar i ett upplyst leende.
För visst är det svårt att inte le till dom underbara svamparna? :)

Dessa kläder väntar jag iaf nu på att få hem till grisen, som förhoppningsvis inte kommer vara allt för liten för kläderna. Köpte 98/104 nämligen. Hon är ju mer 92/98. Men bättre med för stort än för litet!

I'm dreaming of a white christmas

Än ska vi väl inte gråta floder över utebliven snö. Speciellt inte en snömotståndare som mig själv ;) Meeeen jag erkänner utan problem att det vore mycket mysigare med snö ute nu när julen sakta kryper in i husens vrår.
Dock tycker jag allt att det var mycket mysigt på adventsfikan igår, trots ett regnigt väder utanför.


♦♦♦♦
Pepparkakscheesecake
Mjuk kanelkaka
Pepparkakor
Glögg & russin
Julmust
Kaffe
Wienernougat
Saffransbullar
♦♦♦♦


Fikan avslutades med stortslaget pyssel med kusinerna och lottdragning. Nu vet vi alla vem vi är secret santa till. Och nej, jag är inte det minsta nyfiken.... not a bit! ;) hahahaa

Good weekend

Nu är helgen över och sängen ska intas. Jag avslutade denna advent med att shoppa lite barnkläder på min vän jessicas Me & I party:)

Veckan som kommer är bra men även vemodig. Jocke ska på konferansresa till Prag på torsdag till söndag så vi blir ensamma i flera dagar, jag och Aimee. Kommer ju galant men det blir ju tomt i min stora säng om nätterna.
Däremot så är jag så galet stolt över mannen min att jag spricker! Tänk att han jobbar så bra, att han fick jobb så fort och tog ett jobb på ett kanonföretag.

Första advent

Nu är vi klara med alla bestyr och bakning! :) lunchen bestod av risgrynsgröt med julmusik i bakgrunden. Ända som saknas är snön....


Förresten så var en väns mamma förbi och lämnade 8kg hjortkött till oss nyss! Gött med jägarvänner ;) vi ska dock dela med oss till svärföräldrarna. Nu ska vi hitta lite recept att tillaga med.


Spontant

Igår for vi till IKEA för att handla "lite" smått. Eftersom att vår bil fortfarande är på verkstan fick vi låna svärisarnas bil(vilket vi är vana vid ändå. haha) så vi får dit och fick erbjudande om att lämna grisen där och shoppa i lugn och ro.... TAGET! Behöver nog inte ens nämna hur skönt det var ;)
Efteråt for vi tillbaka för en fika och mys. Och som vanligt blev det lite sent, men till skillnad från andra kvällar så gick barnet och la sig för att sova över. Lite spontant och oväntat blev vi barnfria när vi for hem och kunde då sova i lugn och ro hela natten.

Vaknade av telefonen som ringde kl.11.00!!! Ja, här har vi inga problem att sova tills vi blir väckta. Barnet blev tillbakalämnat och vi bakade scones och hade en mysig brunch i köket.
Resten av dagen har bestått av att sätta upp hyllor och tavlor, städa, ställa ut ljus, sätta ihop julstjärnor och piffa hemmet.
Och jag har hunnit med bakning och matlagning. En bra lördag helt enkelt.
Imorgon är det första advent för de troll som bor under en sten i skogen som kanske missat det ;) Här hos oss bjuder vi på adventsfika och "secret-santa-lottning".
Jockes familj har som tradition att lotta var sitt namn att ge julklapp till - istället för att alla ska ge alla varsin julklapp och göra av med massor av pengar. Barnen är dock inte inräknade i detta lotteri - utan får obegränsat med klappar ;) En bra tradition tycker jag.


Hur gör ni med julklappar?

Kaffe och dator pause

Vi styr och ställer här hemma idag(och kommer fortsätta med det imorgon) och ibland tycker jag det är hur kul som helst och ibland, not so much. Idag är jag lite mittemellan. Allt är lite mittemellan i livet just nu.
Kan nog även bero på att man inte sett solen på några dagar och jag har en hel del val att göra kommande månaden....



Igår hade jag heldag på kontoret och fick massor gjort. Fan vad jag älskar att ha ansvaret på min arbetsplats, att få nyttja min utbildning och att se hur jag gjort/gör en skillnad. Och trots att jag är säker i mig själv och vet att jag gör ett bra jobb, så tvivlar jag ändå.
Varför är det så?
"Hur ska jag göra alla nöjda med sina tider, pass & scheman?"
"Hur ska jag lära dom nya att göra ett bra jobb?"
"Tänk om dom tycker jag gör ett dåligt jobb."
"Hur ska jag hinna med allt?"
"Tänk om jag missar något."



Aja, hur som helst så är det en sån där dag som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Är ganska lättirriterad, men samtidigt väldigt lugn och tillfreds med dagen :)

Önskar er en riktigt härlig fredag!

Wienernougat

Ikväll gjordes det wienernougat här hemma. Supergott och enkelt :)

Imorgon tar jag ut dom ur formen.

Irriterande

Det här med föräldraskap och hur olika alla vi är när det kommer till uppfostran och tillvägagångssätt, kan fan va jobbigt ibland känner jag.
Speciellt när man läser om dom som man verkligen inte tycker gör rätt. Dom där som inte lyssnar på sina barns signaler. Dom som bara maler på hårt och hårdare för att "lära" sina barn diverse saker, istället för att stanna upp och låta sina barn ta sin tid. Alla mognar inom en tid, för vissa går det fort och för andra långsamt. Och det går liksom inte jämföra! Oavsett om det handlar om matvanor, sovrutiner, motorisk utveckling, tal eller blöjor.

Sen sitter vi alla där, tycker och tänker om den där morsan och farsan som inte ens borde fått barn - utan att veta hur dom egentligen gör. För man kan inte läsa ut allt om en människa genom deras blogg eller vad andra har "hört och sett". MEN en sak vet jag, och det är att vissa människor tammefan borde tagga ner, stressa ner, säga ifrån sig vissa åtaganden och istället fokusera på det viktigaste. BARNETS VÄLMÅENDE.

Allt bakom våra barns beteenden har en orsak. En grund. Ett ursprung.
Ett trauma inom familjen. En olycka på förskolan. Dåliga rutiner. Brist på trygghet. Vad det än kan vara, så måste man stanna upp och kolla vad det är och hur man kan lösa problemet. Det kan t.ex. handla om att byta förskola, sluta umgås med vissa vänner och deras barn, att ge mer tid åt sina barn istället för sin hobby, att ändra matvanor, ta bort vissa leksaker/tillföra vissa leksaker eller att bara stänga av tv:n.


Jag tror starkt på att våga testa nya saker och rutiner, samtidigt som man lyssnar på sitt barns signaler.



Så liten, men ändå så stor.
Så stor, men ändå så liten.

Julen närmar sig

Imorgon är det bara en månad kvar tills julafton är här. Nyss var det ju vår och jag såg fram emot min första semester ever.... What The Fuck Happend?!?



Julkort är iaf beställda, en julklapp är köpt och en är bestämd.
Sen då?
Julgran eller inte? Tre kommentatorer säger ja till gran och jodå, jag känner pressen ;)
Vill ha en sån där onödigt stor stjärna i vardagsrumsfönstret.
Adventsljusstaken ska fixas till med lite siffror.
Måste ta upp pyntet från källaren och se vad vi har och vad vi "behöver".
Julgodis ska tillagas/bakas.
Ska vi göra julskinka hemma?
Ska jag ta några extra dagar ledigt? Jocke ska ju vara hemma med barnet ett par veckor...
Vart ska vi vara?



Ja, julen är nära och än så länge känner jag ingen press eller stress. Men fråga gärna igenom sisodär 3-4veckor! hahaha 
Än så länge jag fokuserar jag på adventsfikan hemma hos oss på söndag. Fina svärfamiljen kommer hit för fika och lottdragning. Vem ska få vara vems secret santa this year? :)

Mycket upptagen!

Jag är en mycket upptagen kvinna, som ni kanske märker här på bloggen.


Är i valet och kvalet om framtiden.
Jobbar som en tok.
Vill inte missa en sekund av aimees utveckling som går i rasande fart just nu.
Bilen som vi haft en månad är på verkstan, jävlahelvetesfittskit och dyrt kommer det bli också! :(
Hemmet är fortfarande som ett bombnedslag, måste till Ikea.


Behöver man verkligen gardiner i sovrummet? ;) vi har ju iaf ställt dit en julstjärna, dock utan glödlampa... Vi måste till Ikea!

Steken står i ugnen!

Steken står i ugnen redan nu. Två timmar ska den tillagas, så middagen börjar göras redan nu ;)
Idag tar vi det lugnt och bara njuter av livet. Barnet har badat, Jocke har städat badrummet och tagit hand om tvättstugan. Själv har jag roat mig med att renskriva alla mina recept på datorn och ska sammanställa dessa till en liten receptbok.

Ska baka lite snart och så planera veckans aktiviteter och nästa helgs 1:a adventsfika hemma hos oss. Får se om vi tar upp julpynt redan idag för att se om vi ska köra en vända till kära IKEA och handla lite nytt eller inte. Det är ju trots allt urmysigt med julpynt!


Sen är det den dära funderingen.... Julgran eller inte? På Götgatan körde vi med en plastgran och på 5:an hade vi en äkta och förbannade oss dagligen fram till våren om hur det fanns barr i tammefanhelajävlalägenheten... Förra året skippade vi gran eller ens tanken på det.
Men hur ska vi göra detta år?


Tidig julklapp

Idag hämtade jag ut ett spännande paket på posten! Från bästa Tampons for Free :)

En liten äggvibrator, från belladot
Tre paket tuggummin, från Vigo
Orgasmboken, skriven an Laterina Janouch
Body serum, från Pearl
Och självklart ett paket tamponger!

Utöver det får jag gå på förhandsvisningen av filmen Hysteria i Stockholm med en vän. Tyvärr bor man i Linköping :/


STORT TACK till
www.tamponsforfree.se


Hämta barnet

Idag skulle vi ju varit lediga, men hade lite saker att fixa på kontoret så barnet har varit på förskolan. Tur för oss med en så bra plats för Aimee! Nöjd är bara förnamnet.

Hemma får Aimee sova middag innan vi ska hem till Jenny och Joline för mys och bus. Och ikväll blir det Idol i ett nytapetserat vardagsrum:)
Igår efter jobbet städade jag som en tok, men har en känsla av att vi kommer få städa mer kommande veckor ;)

Mindre bitter

Idag sa målaren att han blir klar idag. T A C K godegud :)

Helgen är fullspäckad med massor kul, playdates, julmarknad, fix i hemmet och mer!
Det går bra nu.

Det. Går. Långsamt. Nu.

Jag VISSTE att jag skulle ha "rätt".
I måndags kom målaren och har sedan dess spacklat hundra gånger, målat taken och rivit lite tapet. ICKE att vi fått nya tapeter uppsatta ännu = Jag som sa till folk att jag är nöjd om han är klar till på fredag, och alla svarade "det tar bara ett par dagar", har nu antagligen rätt.



Tråkigt men sant och jag önskar väl egentligen att det inte vore så. För jag har så sjukt ont i min kropp efter två(snart tre) nätter på endast bäddmadrasser på Aimees golv.
Det är jävligt rörigt och skitigt och dammigt i hela lägenheten.
Katten är helt i obalans och om jag känner henne rätt så kommer hon göra mitt liv surt en låååång tid framöver. Katter är ju skapligt långsinta ;)


Vi spenderar vår tid i köket, så jag nästan föraktar våra fina(och annars så sköna) stolar. PLUS att väggklockan är en högljudd jävel när han tickar fram varje sekund.... åååå vad jag känner mig trött, seg och bitter just nu! hahaha

Nya tag imorgon! Ciao Bella!

Onsdag

God morgon.
Vi äter frukost framför datorn i köket. Vi gör det mesta i köket. Saknar soffan, för den är faktiskt liiiite mjukare än våra köksstolar.


Tyvärr äter inte Aimee så bra av frukosten när hon tittar på film/ dator. Måste säga åt henne varannan minut om att äta mackan. Snart går vi till förskolan. Jobbar sent idag. Inget kul.


Hoppas ni får en fin dag önskar en trött och stel småbarnsmorsa;)

Önskelista

Härromdagen frågade svärmor vad Aimee önskade sig i julklapp. Vi kunde direkt komma på några stycken, men bara ett par saker... Nu däremot så har jag kommit på massor av saker som behövs och lite som man vill ha. ;D




Det kommer säkert trilla in fler ösnkemål framöver, men här är några:

STEREO - Vi har ingenting, förutom datorn, att spela skivor i. Och Aimee frågar titt som tätt "Ja lyssna siik?", hållandes i Barnkammarbokens musikskiva i handen. Och det blir ju tyvärr en liten procedur att flytta in datorn till hennes rum, starta upp etc.
Därför önskar vi någon typ av skivspelare till Aimees rum.


DUPLO - vanliga duplobitar som vi alla i familjen kan bygga med. Idag har vi inte så mycket så det går liksom inte göra så mycket med bitarna. Men tillhörande gubbar, figurer och djur undanbedes vänligt men bestämt då det är mer gubbar än duplobitar vi har idag.


PÄRLOR & PÄRLPLATTA - På förskolan jobbar dom väldigt aktivt med finmotorik från tidig ålder. Och det har nu visat sig att Aimee inte bara tycker om plupparna, men även att pärla på pärlplattor och göra armband/halsband. Pysseltokigt med andra ord.


DINOSAURIER - Filmen Landet för Längesen och serien Dinoaurietåget är favoriter just nu. Så därför skulle något med dinosaurier uppskattas massor av Mimmi. Kanske några böcker, filmer, figurer att leka med, pussel etc.


KASSA-APPARAT - Minst två gånger om dagen får jag höra "hej då mamma. Nu jag handla glass." Barnet ska alltid iväg o handla något, så det vore ju kul om hon fick sig en såndära kassa-apparat. Jo, jag vet. Dom låter, men efter 2,5år kan jag väl ge vika för en liten pryl ;)





Vad önskar ni till jul?

Exiting day!

Trots småstrul med tågbyten så har jobbet rullat på i kanonbra fart och vi har hunnit med massor(utan stress).
Jag har fixat folk till pass som andra vill vara lediga på, mailat och ringt. Efter jobbet flög jag mot förskolan med hojjen för att hämta hem grisen. Men eftersom att det är så kul på förskolan med alla ungar som vill leka, så stannade vi i typ 45min innan vi åkte hemåt :)

Väl hemma var det bara att hämta smutstvätten för att gå ner till tvättstugan. Sen upp igen, ta fram köttfärsen att tina i vattenbad(glömde ju såklart ta fram den imorse) och sen duscha snabbt. Laga middag, roa barn och oroa sig över tapetseringen....

Nu sover grisen och vi vuxna njuter av kanelkaffe i köket. I kaoset. I tystnaden(förutom ljudet av diskmaskinen).
Vi missar Sverige-England ikväll då vi inte kan se på tv. Men vad gör det när vi ska få finfina tapeter i sovrum och vardagsrum? ;)
Önskar bara att jag kunde känna mig mer trygg i att målaren gör rätt, då vi inte är så säkra på det... har dock fotat som "bevis" om någonting skulle ske.




Förresten!
Måste ju bara visa vad mer jag köpte i helgen.
Så himla kul nu till jul och all julklappsinslagning! Vilket jag för övrigt har jobbat med på KICK's en gång i tiden för er som inte visste. haha 






Finns två olika sidor för att dela presentsnörerna! Ger lite mer twist på paketet, än det gamla vanliga "lockade" snöret :)

Just because I love him

Igår var det fars dag. Ingenting som vi firar, inte heller hos någon av våra föräldrar. Så Jocke fick ingen present igår.

Meeeeen....
I  fredags fick jag för ovanlighetens skull springa in på systemet och handla vin till mig själv och några öl till han som dricker det ;) Väl inne så blev jag sugen på att köpa något annat som jag vet att han gillar och har slut på hemma. Så han har ändå fått en liten present denna helg, men bara för att jag älskar honom. Just for who he is ♥




Det fick i alla fall bli en sån här.... 







I mitt badrum

När jag fyllde år fick jag ett så himlans fint smyckersträd av min fina man. Jag har inte visat intresse för något sånt förut, men när vi var i Göteborg så såg jag ett på Åhlens och blev lite kär. Nu står den i badrummet och jag insåg snabbt när jag hängde upp de få smyckena jag äger - att det är typ bara silver, med lite inslag av blått. Jaja, kanske inte är någon guldmänniska(därför har vi stålringar som förlovningsringar).

För ett bra tag sen så rullade en liten "utmaning" hos bloggar runt om i Sverige, men då hakade jag aldrig på(bara för att inte hänga på för mycket trender... hahaha) Jag gör det nu istället, lite efter.
Så här ser det iaf ut i mitt(läs vårt i familjen Blohm-Stenberg) badrumsskåp. Och bredvid står det fina smyckesträdet och lite ljus för stämning vid uträttande av behov ;)



Notera Tampons For Free som ligger finfint i mitten av skåpet, redo vid varje månads lingonvecka. Fan vad det är bra med att få en liten kartong tamponger GRATIS varje månad! Helt sinnes ju egentligen. Men helt fantastiskt. :)

Ni ser kanske även att jo, jag äger en rakhyvel. Används då och då, trots min feminism i kropp och knopp. Ibland klarar jag inte av "pressen" och ibland har jag inte modet att gå emot det som ses som normen av hur man ska vara och se ut. Men detta är ju bara ibland.

Högst upp står all munhygien. Rutinerna;
1. tandtråd
2. borsta tänderna
3. munskölj
4. flourtablett





NU UTMANAR JAG ER. VAD HAR NI FÖR RUTINER I BADRUMMET? VAD FINNS I ERAT BADRUMSSKÅP?  


MåleriMåleriMåleri

För mer än tre månader sen la vi in en beställning hos hyresvärden om att vi vill ha sovrum och vardagsrum omtapetserat.... Igår ringde dom och på måndag kommer dom! SWEET tänkte jag tills han undrade när vi gjort våra tapetval då många utgått ur sortimentet sen ett par månader tillbaka.
Hem och kolla upp, gissa om något av våra val utgått? ... såklart! Meeeen vi var där i eftermiddags och tog en annan som t.o.m. passade bättre med vår fondvägg i vardagsrummet :)

Efter tapetval så for vi till IKEA för mat och lite spaning av småplock. Aimee fick köpa en docka som ska vara kompis med hennes andra här hemma.
Sen åkte vi till MAXI och mötte upp resten av Linköpings befolkning. Nu har vi bänkat oss i soffan med massor av onyttigheter för att kolla på Idol. Det är fredag helt enkelt.


Imorgon ska jag fika med Jessica. Aimee ska gå på Mora Träsk med sin mormor & morfar. Jag ska på tjejfest på kvällen.
På söndag ska vi till Ekenäs för att gå på julmarknad. På eftermiddagen kommer V och hennes dotter D som går på Aimees förskola.
Någonstans här emellan måste vi verkligen skruva ner alla hyllor, tavlor, gardiner och plocka undan blommor, skrivbord, byrå, nattduksbord, mattor etc.... 




Whish you a happy evening


Åldersgräns

Senaste tiden har det varit debatt om senaste Twilight filmen och den numer högre åldergränsen 15år. Vissa häpnar över hur deras 11åringar inte får gå på bio och se den. Medan jag tänker tvärtom.


När jag var liten fick jag ibland se film som jag inte var mogen nog att se, vilket har resulterat i att jag faktiskt blivit skadad i vuxen ålder. Jag kan än idag inte se t.ex. Gremlins eller ET, just för att det får mig att få mardrömmar.

Det är så tråkigt hur många föräldrar inte förstår att det inte bara handlar om våldet eller skräckscener i filmer, utan vad som sägs och vad som görs. Skådespelarna är vuxna, konversationerna är utformade för vuxna och om en film innehåller sexscener, kärlek, blod, slagsmål, krig, vapen och liknande. Då är det inte en film för barn.
Visst finns det "välutvecklade" 11åringar, men inte tillräckligt många för att låta alla se på en film som innehåller mer vuxenmaterial än för barn. Så enkelt är det.


Tänker på Harry Potter och hur jag och min lillebror satt och kollade på dom när de första kom ut på dvd. Jag tyckte det var absurt hur han fick se på dom, då jag själv ansåg att vissa scener var för starka. Och för varje år blev dom bara våldsammare, mörkare och hårdare. Vilket jag förstår - för ju mer karaktärerna växer upp desto äldre blir filmerna. Och det är väl lite tänkt att de barn/ungdomar som läser böckerna och ser på filmerna, växer med dom. Och på så vis så höjs åldersgränsen. Vilket gör det svårt för dom som låter sina barn idag, 10-11år få se alla filmer på raken. Istället som fallet med min lillebror, som fick växa med dom.


Överlag tycker jag att barn och ungdomsfilmer har blivit hårdare och mer innehållande vuxenmaterial. Som om dagens barn och ungdomar borde "tåla" mer. Men är det verkligen så att en 10åring idag är mer mogen än vad en 10åring var 1995? Nej, jag tror inte det. Men det är mer tillåtet och mer okej idag än förr. Samtidigt som det är sjukt mer tillgängligt för alla. Det är hur lätt som helst för barnen att hitta filmer på nätet och se sånt som dom inte är mogna nog att förstå och hantera.


Vad tycker ni om åldersgränserna och dagens filmer och serier för barn och ungdomar?

Hemma

Idag är jag hemma med barnet som inatt haft hög feber, yrat, gråtit och hostat. Sen ca halv två har hon sovit bredvid mig istället för i sitt rum.
Idag är det jag och inte hon som verkar sjukast....

Nu tittar vi på "I drömmarnas trädgård". Aimee har blivit tokig i makka pakka, iggle piggle och upsy daisy :)
Vi får se vad vi hittar på sen, men jag åker förmodligen till jobbet så fort älsklingen kommer hem i em för att förbereda inför mötet och hinna träffa chefen.


Mysigt imorse var det iaf när vi åt frukost i vardagsrummet och kollade på Landet för längesen :)

Insidan som räknas



Dörren till Aimees rum är alltid öppen(förutom när hon sover). Och på dörren sitter denna plansch - FÖRSTA HJÄLPEN FÖR BARN. Med bild och text beskriver den vad och hur man ska göra med barn vid olyckor/nödsituationer.

Det känns tryggt. För jag vet ju inte hur mycket jag minns om konstgjord andning, framåtstupasidoläge(heter det så?) och allt det där - OM en riktig olycka skulle ske. Jag vet inte hur jag kommer hantera situationen eller agera. Och då är det bra att man har någonting sånt här lätt tillgängligt. (Jo jag vet kanske jag glömmer bort denna i en nödsituation...)



Har ni några såna här "säkerhetsgrejer" hemma hos er?

It was my birthday

SWOOOSH sa det och så var min dag över. Men icke att gråta för det, idag kom svåger över på middag och fika så jag fick allt bli firad två dagar irad. hihihi
Det har varit en underbar helg och jag är helnöjd med det lilla och lugna kalaset igår. Jag börjar nog bli lite vuxen ;)

En av de härligaste presenterna kom från svägerskan som ramat in ett så klockrent och passande citat för mig.



Sen fick jag även lite presentkort, blommor, parfym, vackra inramade foton på mitt barn tagna av fotografsvågern Robin, balongvisp, gratis barnvaktshjälp för egentid med min man, kakfat med kupa, smyckesträd, kylmatta att ha under datorn när jag har den i knät :)





Idag har jag varit på jobbet och det känns verkligen i hela mig att jag inte jobbat "på fältet" på länge... det är en mycket trött och seg Angelica som sitter framför fotbollsgalan.

Imorgon är det min dag!

Just nu står cupcakes i ugnen, det sista som bakas till imorgon. Sen är det bara dekorering och ställa samman dessertbordet som är kvar! :)
Och lite städning... Haha


Igår bakade jag och Aimee vaniljkakor. Och då använde vi muminformarna för att ge bort några till förskolan nästa vecka. Grisen var överlycklig när hon fick baka!

Fredag

Idag är jag ledig. Har iofs varit hemma sen tisdags, men pga sjukdom. Som för övrigt börjar bli bättre! Tackgodegud :)
Nu är det bara snorigt och hostigt.


Idag ska vi förbereda inför kalas på söndag. Städa, baka och planera.
Och så mysa massor jag och lillfisen såklart!

Barns sexualitet

Igår såg vi med chock och tårar under ögonlocken på Uppdrag Granskning. Programmet handlade om paret Thomas och Jennie som anklagades för att sexuellt utnyttjat sina barn samt påbörjat en porrfilm med barnen. De har friats på alla punkter och fått tillbaka sina barn, och deras grannar och familj finns där för dom i vått och torrt då det står klart och tydligt att dom inte under några omständigheter har några onormala hemförhållanden. Detta är en process som började för över ett år sen fram tills i princip nu.


Jag äcklas i hela min kropp över hur det har gått till vid förhör med barnet, hur systern till mamman får för sig att anmäla till socialen samtidigt som hon bokar dom som barnvakter till sina egna barn och hur det är möjligt att man kan se på en film där två systrar kittlas och skrattar så de kiknar och säga att det är porr.


♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

En stor fråga i gårdagens program var hurvida föräldrarna kunde ha gjort klarare regler och liknande vid de insidenterna som uppstått.
Rätten bedömer att ”föräldrarna haft en bristande gränssättning i fråga om intimitet och integritet” och konstaterar att de inte lyckats ”vägleda” barnen.
Vad fan betyder det? HUR skulle dom ha gjort vid de två tillfällena som den äldsta dottern, nyfiket tagit på pappas snopp? Slagit henne? Skrivit upp regler på en tavla för henne? Jag anser att de gjorde rätt. Tog bort hennes händer. Det behöver inte göras till en stor sak. Det behöver inte skapas ett stort dramatiskt diskussionsunderlägg för hur man går vidare i saken, då det tillhör ett barns naturliga utveckling och nyfikenhet att utforska kroppar.


Jag kan lova att det finns inte en förälder på jorden som kan "vägleda" sina barn att inte vara nyfikna på människokroppen, på könsorgan(speciellt det motsatta), på sex, på vart bebisar kommer ifrån etc. Självklart säger man ifrån barn om de gör någonting olämpligt, men det är också viktigt att man är medveten om sina ordval, sitt kroppsspråk och hur man talar med barnet om dens sexualitet.
ALDRIG ska man hyscha, säga "usch!" eller liknande. Det kan skada barnets självbild och egna sexualitet i framtiden. Visst ska vi inte heller ignorera och låtsas som ingenting, men sen är det ju också svårt att "sätta en gräns i frågan om intimitet" innan ett barn kommer upp i den åldern att den börjar bli nyfiken. Det går inte heller bara sätta sig och prata med barnet om vad som komma skall och då får man inte ta på pappas snopp eller röra vid mammas bröst. Då man man ju räkna ut lätt vad barnet kommer prata om i skolan dagen efter.

Vet inte hur många gånger som Aimee nyfiket frågat Jocke "Ä dä då?" och pekat mot snoppen när dom badat tillsammans eller glatt klappat mig på bröstet och sagt "Mammas tuttar!" när jag burit henne i famnen. Är vi pedofiler? Utnyttjar vi vårt barn sexuellt?
Herregud.
Vart är samhället på väg när allt ska tolkas som sexigt? När allt som vi talar om kan innefatta sexualitet. När allt vi bär ska sexualiserar? När vi inte ens kan ta ett kort på våra nakna ungar utan att det ska ses som porr?
VARFÖR har vi blivit så insnöade på sex och allt som kommer med det?

Aimees rum 2.0

Vi har gjort om lite i Aimees rum. Eller rättare sagt möblerat om och tagit en av expedithyllorna från vardagsrummet in till hennes rum. Nu är vi ganska nöjda. Men tyvärr så är ju hennes stora muffinsform så jädrans stor och nästan i vägen! :/ Vi får se hur vi löser det.

Sen har jag en fundering på att måla en del av väggen till vänster med en härlig svart specialfärg, så det blir som en stor griffeltavla. Men risken med ett sånt projekt kan ju vara att ungen ritar på alla väggar förutom på den svarta där det ska vara okej att rita... om ni förstår vad jag menar ;) Ska prata med fadern till barnet om detta också, tycker han om idén - då kör vi!
Sen kan jag känna lite, att skit samma om det blir lite kritsträck på hennes väggar.



Detta är ett glatt barnrum. Precis som det "ska" vara. Färger och leksaker för ett barn.  


Jag kan bli så ledsen när jag ser hur så många föräldrar kämpar för att få iordning ett "fint" barnrum med stilrena, dyra märkestapeter efter sin egna smak. Hur allt matchar och står på ett visst sätt. Hälften av sakerna är inte lekbara och i porslin med "gulliga" tryck på.  
Har aldrig förstått det tänket alls, hur man hellre inreder och fyller sitt barns rum med sin egna smak (och inredningstrender) än efter sitt barn och dess behov till lek, harmoni och utveckling.  

Jag tänker alltid till ett steg längre när jag köper saker till Aimees rum. Är detta okej att hon leker med? För om det inte är okej att barnet leker med något, så borde det väl inte finnas tillgängligt i barnets rum?





Det finns lite av varje i detta hörn.
Förvaringsburkar/lådor, vilda djur, bilar, tågbana, klossar, spis, plastmat, kastruller, figurer. På expedithyllan ligger hennes mobiltelefon, som hon oftast ringer till farmor med.
I muffinsformen finns alla kramdjur, kuddar och liknande.





I bokhyllan står böcker, pussel, duplo och bowlingsetet med djuren. Dockvagnen, med dockan som fortfarande inte har något annat namn än "gockan", har parkerats mellan bokhyllan och garderoben av mamman, annars kan den stå lite varstans i hemmet.

Uppepå garderoben finns en fotboll som inte är tillåten att leka med inomhus, plupparna och playdoo-leran. Dessa tas fram då och då, med föräldrars närvaro - så ni behöver inte vara oroliga.  

Mitt i rummet står den übersnygga scootern aka gunghästen.




Nyligen inköpta klossar med bokstäver och siffror på. Övar med bokstäver gör vi när Aimee själv vill och tar fram klossarna. "Aimee skjiva", säger hon och vill då att vi tar klossarna med hennes bokstäver, ställer fram och bokstaverar dom för henne.





Igår bestämde vi att hennes kritor, pennor och alla ritblock ska få vara i hennes rum. Så de får stå på det lilla bordet. Förut har de stått tillgängliga för henne, fast i vardagsrummet.

Förut satt vi och ritade, men hon blev tydligen trött på det fort för helt plötsligt målade hon inte längre byxorna på Tommy i Pippi Långstrumpblocket - utan Simbas pappa hoppade upp på bordet och kramade giraffen! haha Fantasin är det iaf inget fel på hos grisen :)

Förskolefoton

Det är ett år sen hon fotades på förskolan för första gången. Och det är ännu längre tillbaka sen vi själva skickade efter framkallning av våra foton på Aimee, så ni kan ju tänka er hur kul det var att få hem de nya fotona från förskolan!

Hon är så härlig och vi är så nöjda med hur fotografen fångat Aimee och hennes personlighet i alla olika foton. Men i år tog vi inga stora foton. Istället ska vi lägga ner lite tid och energi på att ta hem foton på henne från 1år och fram till nu. Det är ju några kort att gå igenom ;)


Jag är hemma idag med, Aimee likaså. Jag har inte energi att klä på oss och ta oss till förskolan. M på förskolan undrade om jag verkligen kunde vila med henne hemma hos mig. Men jodå. Hon är så snäll ;) hahaha Hellre ha henne hemma och mysa, än att stressa och kolla på klockan hela tiden för att passa tid för lämna och hämta när jag inte mår bra.

Influensa?

För nästan två veckor sen, bara ett par dagar innan vi skulle till Göteborg kände jag av sjukdomssymptom. Men det slog inte ut som tur var. Tills jag var själv kvar i Göteborg, mitt i en utbildning - då blev jag superförkyld och mådde skit(kanske mest pga att jag var ensam utan en omhändertagande sambo i närheten).
Kom hem och hade kontorstid på torsdag vilket gick ganska bra trots huvudvärk och klen hals. Till helgen tog jag det lugnt, vilade och kände att jag blev bättre, så igår gick jag till jobbet.

Skulle jag inte ha gjort för idag har jag varit hemma med kraftig huvudvärk, muskel- och ledvärk, dålig aptit, trötthet och ont i hals/svalg! Stackars Stackars Stackars Stackars lillamig.... Or not. Ska vila kommande dagar nu och se till att bli frisk. På söndag fyller jag ju för fan år och då SKA det vara kalas :)

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu