Sjuvkvårdsupplysning

Jag är ingen hönsmamma som oroar mig var och varannan sekund. Sällan tjatar jag på mitt barn om att vara "försiktig". Dom gånger jag gjort så har skadat mer än hjälpt då jag tar bort mitt barns koncentration när hon t.ex. klättrar eller går balansgång. Tar jag bort koncentrationen för henne så är det större risk för att hon ramlar och slår sig, än om jag håller käften och låter henne testa sig fram.


En annan sak som jag är lite "emot" är att ringa sjukvårdsupplysningar. Jag kollar hellre upp information på nätet och liknande först. Och om jag inte hittar något, så uppsöker jag en läkare personligen.
Jag har nämligen svårt att tro på att en människa bakom en telefonlur ska kunna ge en diagnos eller upplysa mig om hur mitt barn mår, om denne inte ens ser henne. Jag kan ju förklara hur hon ser ut, vad tempen ligger på osv - men jag skulle inte lita på att jag gav all info som behövdes till personen i telefonen. Jag kan liksom inte se mindre färgskiftningar på mitt barns hy, eller om henne ögonvitor ändrat färg, om pupillerna är större än normalt eller om hennes utslag är normala värmeutslag eller allergichock. Men en utbildad läkare, har jag förtroende för att den kan se dessa saker genom ett par minuter med mitt barn.

Sen är jag inte så rädd av mig. Jag vet att mitt barn inte fått en hjärnskakning av att den ramlat ner från soffan, OM den inte har kräkits, svimmat, blivit likblev, inte skrikit, somnat efter en liten stund etc. Har dessa saker inte skett - då behöver man inte ringa till någon upplysning, och om man ändå är så osäker så får man väl uppsöka läkare. Som vi vet har en legitimation och diplom på väggen. HUR vet vi att personen vi pratar med ens har en medicinsk utbildning? För efter vad jag har hört, så behöver du ingen sjukvårdsutbildning för att få jobba hos dom....


Hur gör ni? Har ni ringt till sjukvårdsupplysningar - och har detta hjälpt?
Vad har ni för tankar om att kolla upp info själv/ringa dit/uppsöka läkarvård?
Kommentarer
Postat av: Malin

Jag ringer helst sjukvårdsrådgivningen. För på nätet står de hur mycket info som helst som inte ens är sann. Och ja de har hjälpt att ringa alla ggr. De är via dem man får komma till jouren de är även dit man ringer om man måste till tandläkaren om man ramlat och slagit sig.. Vårdcentralen kan man bara ringa till mellan 8-9.. Sjukvårdsrådgivningen kan ringa dit på något annat nummer och fixa tid att få komma dit.

2011-10-28 @ 19:06:06
Postat av: Angelica

Malin Vad skönt att läsa att det hjälp dig att ringa. Man hör ju mer skräckhistorier än de som varit bra ;)

Jag har iofs läst på deras sida på nätet.... http://www.1177.se istället för att ringa då. Dels när jag var magsjuk i en vecka och när Aimee hade 3dagars feber.



Visste inte att det var dit man ringde om man behövde tandläkare. Hade nog ringt min egna, har en privat och inte folktandvården.

Men min vårdcentral kan man ringa till mer än vid 8-9. För jag har ringt efter 11 en gång. Kanske är olika från vc och vc?

2011-10-28 @ 19:27:08
URL: http://aimeesmom.blogg.se/
Postat av: Mulllis

Jo jag har hört en del med, dels att de inte tar yngre människor på allvar. En gång var de faktiskt en tjej som ringde tillbaka till mig dagen efter och frågade hur de var med mig och vad de sa på sjukhuset. Ringde på en onsdag då minns jag, hon ringde vårdcentralen åt mig som tyckte jag skulle vända mig till akuten då deras tider var slut och det var någon helgdag där på torsdagen så då var de ju stängt. Men jag blev ju hemskickad direkt från akuten. Dumma läkare, fick nya blåmärken hela tiden hade tillslut hela benen och ryggen de dök upp när jag satt stilla i sängen till och med. Han sa att jag hade blivit misshandlad och att de var gamla blåmärken. Hon som då ringde tillbaka sa åt mig att gå till vc dagen efter och då tog jag även kort på de så jag kunde visa att det faktiskt dök upp nya hela tiden. Det var ju inget farligt och de berodde på infektionen jag hade som jag åt antibiotika för under tiden.

Jag ringde när Linnéa var 6 månader och var riktigt sjuk, flera ggr till och med, de blev lunginflammation och öroninflammation av de men första tiden när hon inte skulle ligga ner och sova utan sitta och jag fick sitta med henne i soffan hela nätterna pga hostan då var de skönt att kunna ringa och bara prata med någon om de framåt morgonen sådär. Jag var nog riktigt rädd då med. Hon var så himla slö och bara tittade, orkade inte ens gråta, åt mindre än en halv måltid per dag, nästan 40 graders feber hela tiden som med alvedon och ipren gick ned till 39,3 som mest. Men sen äntligen efter 5 dagar och nätter började febern gå ner och hon kunde ligga ner igen. Så gick de ett dygn så steg den igen så då fick de blir akuten och det var då hon fått de där..



Men ja jag har bara positiva erfarenheter faktiskt.

Vi har folktandvården. Ringde faktikst den vanliga först det var ju när Bella ramlade på fritids från lianen, men det var någon utbildning så jag fick leta upp på nätet efter jourtandläkare och då är de 1177. Som tur var så var jouren på samma ställe som våran tandläkare så vi behövde inte ta oss så långt. Kanske är olika. Men eftersom de har sån som ringer upp och lämnar nummer på så för att de ska ringa tillbaka innan lunch måste man ringa runt 8. jag ringde vid 10 en gång, de ringde tillbaka vid 4 och var sura för jag ringe så sent. Jag tyckte inte 10 var speciellt sent man måste ju hinna känna efter hur man mår efter man vaknar =).. Är man sjuk orkar man kankse inte ställa kl och stiga upp och ringa de första man gör och sen sitta och vänta på att de hör av sig. Men de beror säkert på att det bor så himla många här 9000 elle vad de är. På den lilla vårdcentralen, och så flera vårdboenden på de..

2011-10-29 @ 00:35:35
Postat av: anette

När jag fick ett migränanfall så ringde min sambo till sjukvårdsupplysningen för jag klagade på nackspänningar, och sprängande huvudvärk, detta var i somras med mycket fästingar (har aldríg haft migrän förr så vi trodde det var något annat). Sjukvårdsupplysningen var jättebra, vi fick massa råd som hjälpte oss mycket.

Så jag kommer nog fortsätta att ringa dom om jag undrar något.

Fast internet är ju oxå bra om man har mer funderingar....

2011-10-29 @ 09:52:03
Postat av: catta

Jo man måste vara utbildad sjuksköterska för att arbeta på sjukvårdsrådgivningen. Vi har ringt dit när vårdcentralen vägrat att hjälpa oss och varje gång har vi fått bra med hjälp.. Dom fixade läkartid åt oss klockan tio en söndagskväll så vi skulle slippa sitta på akuten halva natten utan kunde komma dif, träffa läkare direkt och åka hem efter 20 min.. Jag tycker dom är bra att ha iaf =)

2011-10-30 @ 15:00:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu